The Fountainhead (1943), Ayn Rand

Geplaatst op 12/11/2010 14:12

Afgelopen jaar maakte ik voor het eerst kennis met de klassieker The Fountainhead van de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand. Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in 1943 (nadat al 12 uitgevers het manuscript hadden geweigerd!).

Het boek gaat over de loopbanen van Howard Roark, een jonge en aanstormende idealistische architect, Keating (architectonische tegenpool), de socialistische architectuurcriticus Toohey en boulevardpersuitgever Wynand. Roark gaat in die wereld van onwetendheid, vijandigheid en jaloezie zijn eigen weg. Een weg vol tegenslagen. Uiteindelijk lukt het hem om op zijn eigen manier hogerop te komen en zelfs weer samen te komen met zijn geliefde Dominique.

Het boek kan gezien worden als een pleidooi voor het individualisme van de creƫrende mens. Door conservatisme en collectivisme wordt creatief potentieel van de individu onderdrukt.

Een inspirerend boek met een hoofdpersoon met karakter: eigenzinnigheid, doorzettingsvermogen en durf. En dan ook nog binnen de voor mij boeiende wereld van de architectuur.

Bauke Jousma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 6 =